Aktuelno

16. Mart 2012

Sindikat Univerziteta Crne Gore

Podrska protestu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Sindikat Univerziteta Crne Gore, koji djeluje pri USSCG, daje punu podršku zahjtevima za Protestni skup koji će se održati 18. marta 2012.g. u Podgorici.

Sindikat Univerziteta Crne Gore posebno podržava zahtjeve studentske populacije koji se odnose na autonomiju Univerziteta i jedinstvenu primjenu Bolonjske deklaracije.

Vrijeme je da nakon dvije decenije tranzicionih procesa, radnici i građani dignu glas u borbi za svoj standard, uspostavljanje vladavine prava, uvođenje sistema odgovornosti na svim istaknutim društvenim pozicijama i eliminisanje korupcije, kao najveće biznis barijere za dovođenje uglednih stranih investitora koji će otvoriti nova radna mjesta, poštovati zakone i prava zaposlenih.

Zaposleni i studenti na Univerzitetu Crne Gore imaju dodatne razloge da dođu na protest i izraze nezadovoljstvo odnosom države prema univerzitetu.

Zaposlenima se duguje više od dva miliona eura po osnovu neusklađivanja zarada za protekle tri godine. Ove godine nedostaju sredstva za isplatu dvije zarade. I nijesu samo zarade u pitanju. Od školarina koje plaćaju studenti, po preporukama Vlade, biće potrebno da se gotovo 40% iznosa iskoristi za isplatu zarada, po kolektivnom ugovoru, za izvođenje nastave studentima koji se finansiraju iz budžeta. Da li studenti koji plaćaju školarinu treba da finansiraju obrazovanje svojih kolega za koje je država odobrila besplatno studiranje? Naravno da NE.

Odnos države prema svom Univerzitetu treba da se mijenja. O tome se godinama ćuti pa je bilo za očekivati da će Univerzitet zapasti u poteškoće normalnog funkcionisanja.

Zato pozivamo zaposlene na Univerzitetu i studente, da dođu na zakazani protest i time daju podršku ispunjenju opravdanih zahtjeva. VRIJEME JE!

P R E D S J E D N I K,
Mr Vukašin ZOGOVIĆ