Aktuelno

9. Februar 2010

Povodom kršenja kolektivnog ugovora prilikom obračuna zarada zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore, Sindikat Univerziteta Crne Gore daje sljedeće

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Univerzitetski odbor Sindikata Univerziteta Crne Gore na sjednici, kojoj je prisustvovao rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Predrag Miranović, jednoglasno je usvojio zaključak da se obračun zarada za januar mjesec mora uraditi u skladu sa Kolektivnim ugovorom za Univerzitet Crne Gore. Isto tako Sindikat je zaključio da se i ostale obaveze iz Kolektivnog ugovora moraju poštovati i redovno servisirati.

Pošto su zaposlenima na Univerzitetu januarske zarade obračunate i isplaćene bez uvećanja koeficijenata, kao i zbog toga što još nijesu isplaćena tri zaostala topla obroka iz 2009. godine, što su bile obaveze po Kolektivnom ugovoru, Sindikat Univerziteta Crne Gore zatražiće hitan prijem kod vršioca dužnosti ministra prosvjete i nauke, gospodina Vujice Lazovića i ministra finansija, gospodina Igora Lukšića. Zaposlenima u prosvjeti i zdravstvu koeficijenti su povećani za iznos koji je utvrđen kolektivnim ugovorima. Isplaćeni su im i zaostali topli obroci. Povećanje koeficijenata u istom iznosu utvrđeno je i Kolektivnim ugovorom za Univerzitet. Zašto nije došlo do uvećanja koeficijenata i isplate zaostalih dugovanja zaposlenima na Univerzitetu? Odgovor tražimo od potpisnika Kolektivnog ugovora za Univerzitet i nadležnih ministarstava.

U ranijim pregovorima sa Sindikatom, ministar u ostavci, gospodin Sreten Škuletić, više puta je ponovio da iznos zarada zavisi od snage sindikata da se izbore za poštovanje kolektivnog ugovora. Sindikat Univerziteta Crne Gore je aktivno učestvovao u pregovorima, na svim nivoima, oko izmjena kolektivnih ugovora. Tako smo, zajedno sa sindikatima djelatnosti koje se finansiraju iz budžeta, u pregovorima sa ministrom finansija, uspjeli da se izborimo da se postojeći kolektivni ugovori ne mijenjaju. To znači da su poslodavci dužni da izvrše povećanje koeficijenata za iznos predviđen kolektivnim ugovorom. Nezadovoljna rezultatima pregovora, Vlada Crne Gore je, izmjenama seta zakona, nametnula znatno veće obaveze koje zaposleni moraju da izdvajaju iz bruto zarada, što je rezultiralo smanjenjem zarada. Tako je januarska zarada zaposlenima sa najnižim primanjima u odnosu na decembarsku niža za gotovo 9%.

Sindikat Univerziteta Crne Gore opredijeljen je, da kao ravnopravan partner, sva sporna pitanja rješava pregovaranjem, kroz socijalni dijalog. Međutim, ukoliko ne naiđemo na razumijevanje Poslodavca za naše opravdane zahtjeve, koristićemo i druge vidove sindikalne borbe kako bi ostvarili prava koja nam pripadaju po Kolektivnom ugovoru.

Predsjednik
Mr Vukasin Zogovic